HTML

Építkezünk

A család nagy fába vágta a fejszéjét. vettünk egy telket és házat szeretnénk építeni. Pénzünk kevés. Hitelt nem szeretnénk felvenni. Az építkezéshez pedig teljesen analfabéták vagyunk. A tapasztalataink megosztására és jó tanácsok fogadására indítottam ezt a blogot.

Friss topikok

  • dreschma: Hol tart jelenleg a dolog? Ki volt a gépész tervező? Érdekelne az elérhetősége. dreschma@gmail.co... (2017.10.17. 15:58) Információ gyűjtés - Hőszivattyú
  • Trinoma: Kedves Mobema! Jelenleg mi is telek keresésben vagyunk, Vácduka számunkra is nagyon tetszetős. De... (2016.07.31. 14:05) Keressük a megfelelő telket
  • Sysco: Szia, Elkérhetném én is kivitelező elérhetőségét. Köszi. (2016.01.12. 10:46) Ajánlatok összevetése
  • Mobema: Igen valóban így volt. Én sem gondoltam, hogy ilyen gyorsan megy. Mondjuk a történethez az is hozz... (2012.09.07. 08:18) Tervezgetés és skiccek
  • Mobema: Nagyon köszi az infókat. Rákérdeztem a kivitelezőnél a megfelelőségi nyilatkozatokra, azt mondta n... (2012.04.13. 09:31) Építkezés megkezdése

2011.11.28. 14:06 Mobema

Információ gyűjtés –Tippek és ötletek

Amíg készül ház terve, addig összeszedtem egy csokorba azokat a tippeket, és ötleteket, amiket ismerősöktől hallottam és megtetszettek.


Hőszivattyú gázfűtés helyett


Korábban kértem már rá ajánlatot, de kissé drágának tűnt. Viszont érdemes kiszámoltatni egy gépésszel, mert könnyen kiderülhet, hogy mire a bélelt kéményt a bekötést és a többit is összeadjuk, csak 200-300 eFt-al drágábbra jön ki az egész. És mondjuk ilyenkor be sem kell kötni a gázt, vagyis az alapdíjat is megspóroljuk.

Geotarifa


A normál áramtarifához képest 35% engedményt lehet kapni hőszivattyús fűtés esetén.

Napelem


Áramtermelésre való. A felesleges áramot vissza lehet nyomni a hálózatba, olyan szerződést is lehet kötni az áramszolgáltatóval, hogy megvegye tőled a felesleget.

Alku

A kereskedőkkel állítólag szemérmetlenül alkudni kell, mert jókora árengedményeket lehet így kiharcolni. (Ha oda jutok, majd beszámolok róla)

Plafon fűtés

Mostanában hallottam róla először, de ha végiggondolja az ember, akkor nagyon logikus. Végül is a plafon az a nagy felület, amit szinte egyáltalán nem használunk, ott zavarnak bennünket legkevésbé  a fűtéscsövek.

Szobánként szabályozható fűtés

Előfordulhat, hogy időszakosan nem használunk egy-egy szobát, hát miért is kellene azt is 22 fokra fűteni?

Programozható termosztát

A felületfűtésnél idő kell, hogy a hőmérséklet elérje a megfelelő értéket. Érdemes már az elején olyan termosztátban gondolkodni, ami mondjuk hazaérkezés előtt pár órával már bekapcsol.

Kapcsolók és fények tervezése

Érdemes már akkor elkezdeni megtervezni, hogy hová kerüljenek a konnektorok és kapcsolók, amikor még csak a ház terveinél tartunk, ugyanez a helyzet a világítással is. Jó, ha már a falazás megkezdése előtt tisztában vagyunk azzal, hogy hol lesznek a vezetékek


Becsövezés

Erről is most hallottam először. Tulajdonképpen arról van szó, ha már tudjuk, hogy hová szeretnénk a világítást, hol lesz majd a kandalló, a kapcsolók a konnektorok vagy pl. később majd napelemeket szeretnénk a tetőre, akkor a falak felhúzásakor már alakítsuk ki ezeknek a helyet. Tehát ne utólag kelljen kivésni a falat és berakni az elektromos vezetékeket, hanem már most tegyünk be egy megfelelő csövet, amibe majd a villanyszerelő csak betolja a dolgait.

A ház formája


Amennyiben nincs rengeteg pénzünk és szeretnénk jól szigetelt házat, akkor tartsuk észben, hogy a legkönnyebb a szabályos (téglatest) alakú házakat szigetelni.
 

szerintünk: (5/5)
szerintetek: (4/5)

Szólj hozzá!

Címkék: építkezés napelem tervezés építés családi ház építési hőszigetelés hőszivattyú házépítés passzívház háztervezés mobema


A bejegyzés trackback címe:

https://hajraepitkezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr543418488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása