HTML

Építkezünk

A család nagy fába vágta a fejszéjét. vettünk egy telket és házat szeretnénk építeni. Pénzünk kevés. Hitelt nem szeretnénk felvenni. Az építkezéshez pedig teljesen analfabéták vagyunk. A tapasztalataink megosztására és jó tanácsok fogadására indítottam ezt a blogot.

Friss topikok

  • dreschma: Hol tart jelenleg a dolog? Ki volt a gépész tervező? Érdekelne az elérhetősége. dreschma@gmail.co... (2017.10.17. 15:58) Információ gyűjtés - Hőszivattyú
  • Trinoma: Kedves Mobema! Jelenleg mi is telek keresésben vagyunk, Vácduka számunkra is nagyon tetszetős. De... (2016.07.31. 14:05) Keressük a megfelelő telket
  • Sysco: Szia, Elkérhetném én is kivitelező elérhetőségét. Köszi. (2016.01.12. 10:46) Ajánlatok összevetése
  • Mobema: Igen valóban így volt. Én sem gondoltam, hogy ilyen gyorsan megy. Mondjuk a történethez az is hozz... (2012.09.07. 08:18) Tervezgetés és skiccek
  • Mobema: Nagyon köszi az infókat. Rákérdeztem a kivitelezőnél a megfelelőségi nyilatkozatokra, azt mondta n... (2012.04.13. 09:31) Építkezés megkezdése

2012.04.06. 10:34 Mobema

Építkezés megkezdése

Hát elkezdődött az építkezés. A képes blogomat majd hetente fogom frissíteni az aktuális állapottal, most legutóbb a földmunkákról tettem fel képet.
Összeszedem röviden azt, hogy milyen hivatalos teendők voltak az építkezés megkezdésekor, hátha valaki hasznosnak tartja.

Először is kötni kell a kivitelezővel egy szerződést, mert anélkül ugye nem sok keresnivalója lehet a telkeden. Meg ugye szerződés nélkül csak nem fogsz fizetni valakinek, nem igaz? A szerződésnek több variációja létezik, lehet csak a munkára, vagy generálkivitelezésre is kötni, kinek mi a megfelelőbb.
Ha nem generálkivitelezéses szerződésről van szó, akkor szükség lesz egy műszaki ellenőrre, aki a te érdekeidet képviseli. Biztosítani kell egy felelős műszaki vezetőt is az építkezéshez. (ez általában a kivitelező feladata)
Vezetni kell egy építési naplót, és az építkezés megkezdését be kell jelenteni az építésfelügyelethez.
A bejelentést 50 millió feletti építkezésnél előre kell elvégezni, ötven millió alatt pedig az építési napló megnyitását követő 5 munkanapon belül utólag.
Hát mi az utólagos kategóriába tartozunk.
Nálunk ez úgy nézett ki, hogy megkötöttük a vállalkozóval a kivitelezésre a szerződést, ami tartalmazta, hogy a vállalkozó biztosítja a felelős műszaki vezetőt és a vállalkozó vezeti az építési naplót is.
Ezen kívül megbíztunk egy műszaki ellenőrt, aki az építtető (mi) érdekeit képviseli. Ez gyakorlatilag úgy nézett ki, hogy a kezdés reggelén találkoztunk a telek előtt, megnyitottuk közösen a naplót, amit mindenki aláírt (építtetők, kivitelező, műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető). Összeraktuk a szükséges papírokat, építési engedély és szerződések, majd elkezdődött a munka.
Nekünk meg már csak annyi dolgunk volt, hogy innen http://www.bfkh.hu/kivitelezes.htm letöltsük a nyomtatványt és 5 napon belül kitöltve postára adjuk.

A kivitelező szerint biztosan kapunk majd ellenőrzést, mert minden építkezésre ki szoktak menni az építésfelügyelet ellenőrei.
Érdekelnének a tapasztalatok, hogy mit szoktak ilyenkor ellenőrizni?

Az első nem várt probléma fel is merült rögtön, ugyanis kiderült, hogy a terveken szereplő szintkülönbség a ház hosszában nem 60 cm, hanem 150 cm. Ami ugye azért nem kis különbség. Ezt egyébként a műszaki vezető mérte ki egy olyan háromlábú belenézős kis eszköz segítségével.
Ez azt jelenti, hogy több földet kell kiemelni, mint amennyit előre kalkuláltunk, ezért ezt a mennyiséget már nem lehet elteríteni a telken és feltölteni vele a telek elejét, hanem bizony el kell szállítani. Huppsz már be is jött az első nem várt plusszköltség.
Tanács a leendő építtetőknek: a terv készítésekor ragaszkodjatok ahhoz, hogy a szintezés pontosan be legyen mérve, mert ezen lehet rögtön bukni. Csak ha már nálam ez megtörtént, legyen ez tapasztalat az utánam következő laikusoknak.
Egyébként a kiemelt föld az sárga homok, mert a talaj homokos, úgyhogy, ha valakinek szüksége lenne pár köbméter sárga homokra az nyugodtan szóljon, lehet vinni, annyival is kevesebbet kell elszállíttatnunk a végén.
 

szerintünk: (5/5)
szerintetek: (0/5)

2 komment

Címkék: építkezés szabályok ellenőr kivitelezés építész családi ház házépítés előírások háztervezés mobema


A bejegyzés trackback címe:

https://hajraepitkezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr224367318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aniko3 2012.04.06. 14:07:26

Az építési hatóság azt nézi, hogy a terv szerint halad-e az építkezés, nézi az építési naplót és kéri a beépített anyagok megfelelősségi nyilatkozatát.
Annak a kötelessége ezt beszerezni, aki az anyagokat hozza és vásárolja.
Nálunk eddig 4x volt építési ellenőrzés, de ez Nógrád megye és alig van építkezés, ez másutt nem jellemző, hogy ennyiszer meglátogatnak.
Az én részemről mindig mindent rendben találtak, a kivitelezőt nézik inkább.
És egyszer volt munkaügyi ellenőrzés, ahol azt nézik, hogy mindenki be van-e jelentve, de ez is a kivitelezőt érinti.
Jaj, arra nagyon figyelni kell, hogy még a szomszéd sem segíthet neked bejelentés nélkül.
Nálunk volt a faluból egy bácsika, akit megkértem, hogy a sittet-szemetet egy kicsit tegye össze, és ezt 30.000 ft bánta, mert be kellett volna őt jelenteni. Elég nonszensz, de már ezt is tudom hogyan működik..., csak közvetlen családtag lehet ingyen és bérmentve a te segítségedre az építkezésen.
Az Apeh-ba extra adószámot kellett kérnem és alkalmiként mindig bejelentettem... nem érdemes....
Az alap ásásnál sem mindegy milyen szélesen és mélyen szedik ki, mert jó pár m3 mehet el feleslegesen, ami nekünk építtetőknek abszolut nem mindegy.
A betont fontos locsolni..., amit hétvégén mindig mi csináltunk.
A kivitelezőt kérd meg, hogy rendet hagyjon maga után, mert volt, hogy az összes szemetet én szedtem össze utánuk, és mi égettük el, ez is elég nagy meló, ha a reggelis kakaó zacskót sem a szemetesbe teszik a munkások...
Engem az állandó + költségek és + munkák tettek a sírba....

Mobema 2012.04.13. 09:31:55

Nagyon köszi az infókat. Rákérdeztem a kivitelezőnél a megfelelőségi nyilatkozatokra, azt mondta ne aggódjak ezek nála vannak fűzi lefelé őket rendesen. Mi úgy egyeztünk, hogy a munkadíjat fizetem neki, erről van szerződésünk, de tulajdonképpen az anyagot is ő szerzi be, csak az én nevemre állítják ki a számlákat.
süti beállítások módosítása