HTML

Építkezünk

A család nagy fába vágta a fejszéjét. vettünk egy telket és házat szeretnénk építeni. Pénzünk kevés. Hitelt nem szeretnénk felvenni. Az építkezéshez pedig teljesen analfabéták vagyunk. A tapasztalataink megosztására és jó tanácsok fogadására indítottam ezt a blogot.

Friss topikok

  • dreschma: Hol tart jelenleg a dolog? Ki volt a gépész tervező? Érdekelne az elérhetősége. dreschma@gmail.co... (2017.10.17. 15:58) Információ gyűjtés - Hőszivattyú
  • Trinoma: Kedves Mobema! Jelenleg mi is telek keresésben vagyunk, Vácduka számunkra is nagyon tetszetős. De... (2016.07.31. 14:05) Keressük a megfelelő telket
  • Sysco: Szia, Elkérhetném én is kivitelező elérhetőségét. Köszi. (2016.01.12. 10:46) Ajánlatok összevetése
  • Mobema: Igen valóban így volt. Én sem gondoltam, hogy ilyen gyorsan megy. Mondjuk a történethez az is hozz... (2012.09.07. 08:18) Tervezgetés és skiccek
  • Mobema: Nagyon köszi az infókat. Rákérdeztem a kivitelezőnél a megfelelőségi nyilatkozatokra, azt mondta n... (2012.04.13. 09:31) Építkezés megkezdése

2011.11.26. 11:09 Mobema

A házépítés lépései

Mivel még sohasem építkeztem nagyon szeretnék egy forgatókönyvet kapni arról, hogy hogyan is zajlik pontosan egy családi ház felépítése. Keresgéltem a neten kérdezgettem ismerősöket és összeszedtem már néhány információt, de ezek általában onnan kezdődnek, hogy alapásás...
Én pedig amolyan amatőröknek szóló leírást keresek, mint amilyen én magam is vagyok. Ha pedig nincs, akkor készítek egyet magam.
Úgyhogy ez az írás időről időre frissítve lesz, ahogy halad az építkezés, és ahogy ásom magam egyre mélyebbre az ismeretekbe.


Lássuk, mit tudok ma! Hát még elég keveset. Tudom, hogy családi házat szeretnénk, azt is, hogy Budapest anyagi okok miatt kilőve, ezért vidéken vettünk telket. Rengeteget olvastam a neten az építkezésről, és most minden egy nagy masszaként kavarog a fejemben.

Beszéltem egy tervezővel, akit megbíztam a ház terveinek elkészítésével. Beszéltem ismerősökkel, akik már túléltek egy építkezést beköltöztek és elégedettek az otthonukkal. Beszereztem pár kivitelezőnek, szakembernek a nevét és elérhetőségét, akiket ismerősök ajánlottak, tőlük fogok majd árajánlatot kérni.

Elkezdtem egy költségterves xls-t készíteni, amit időről időre frissíteni fogok, hogy pontosan tudjam, mennyiből lehet felhúzni egy házat, mert ez gondolom másnak sem mindegy.
Szóval lássuk a lépéseket:


1. Elhatározás


Nyilván fontos, hogy az ember egyáltalán meghozza azt a döntést, hogy házat akar építeni. Nálunk ez korántsem volt ennyire egyértelmű, ugyanis sokáig házvásárlásban gondolkodtunk, mert féltünk belevágni egy építkezésbe.  A telekkereső Írásomban már kiveséztem rendesen.


2. Tervezés nagyjából


Ugye amikor az ember házat akar, akkor szüksége van egy telekre. Viszont nem árt tudni, legalább nagy vonalakban, hogy vajon mit is szeretne.

  1. Panorámás hegyvidéki házikót, vagy jobban kedveli a sík területeket?
  2. Mekkora legyen az építmény alapterülete? Ez fontos, mert a telek méretét ez is meghatározza.
  3. Saját házat szeretnénk, vagy valakivel összeállva esetleg ikerházat építenénk.
  4. Mit akarunk kezdeni a kerttel? Elég csak egy zsebkendőnyi terület a hintaágynak és a grillezőnek, esetleg egy homokozó a gyerkőcnek, vagy szeretnénk virágoskertet, veteményest, esetleg gyümölcsfákat, bokrokat, tuját? Meg még egy kerti tavacskát kis fahíddal?

Ezeket a szempontokat mind át kell gondolni ahhoz hogy legalább a telek méretét be tudjuk lőni.


3. Telekvásárlás


Erről írtam egy külön posztot, úgyhogy ide csak a legfontosabb dolgokat gyűjteném össze. Nyilván a telket látni kell, mert látatlanba senki sem veszi meg. Az alábbiakra rá kell kérdezni, és nem az ingatlanostól, vagy a tulajtól, hanem vétel előtt a megfelelő hivatalban is:

  1. Helyrajzi szám, Utca házszám, Tulajdonos személye, Teher az ingatlanon – Ezeket a helyrajzi szám ismeretében le tudjuk ellenőrizni a helyi földhivatalban. Ha csak betekintést kérünk és nem tulajdoni lapot, akkor személyi igazolvány bemutatása ellenében ez a lépés ingyenes. Adásvétel előtt azért ezt az ügyvéd is ellenőrizni szokta.
  2. Beépíthetőség %-ban, Ikerház lehetséges-e, Beépítési határidő van-e?, Településrendezési terv, Pince lehetőség, Helyi építési szabályzat – Ezeket be lehet szerezni szintén ingyenesen az illetékes polgármesteri hivatal építésügyi osztályán (Ez nem feltétlenül a település polgármesteri hivatala, de oda mindenképpen érdemes bemenni és érdeklődni, ott majd megmondják, hogy hová kell tovább menni) Ez pl. Vácduka esetében azt jelentette, hogy Vácra kellett mennünk az információkért. A helyi polgármesteri hivatalt azonban nem szabad kihagyni, mert lehet, hogy szolgálhatnak nekünk egyéb információval a telekről. Mi ezt úgy intéztük, hogy bementünk, majd  köszönés és bemutatkozás után elmondtuk, hogy szeretnénk megvenni ezt a telket és érdeklődnénk, hogy mit tudnak róla. Nagyon készségesek voltak, elmondták például, hogy a telek még tartozik egy olyan 150 eFt-al a csatorna bekötési hozzájárulással. Megmondták, hogy Vácra kell mennünk tovább, mert ott van a földhivatal és a építésügy is, de kiírták nekünk, hogy melyik szolgáltatóhoz tartozunk közművek szempontjából. Mondjuk az eladó is szólt a csatorna költségről, tehát teljesen korrekt volt, de ha valaki pl. „elfelejtené” ezt megemlíteni, akkor van esély rá, hogy a polgármesteri hivatal tud róla, és ha vesszük a fáradtságot, hogy felkeressük őket, akkor informálnak bennünket.
  3. Kútfúrás lehetséges-e? – Locsoláshoz azért erre még szükségünk lehet. A vízügyi hatóságot kell nyaggatni miatta, mi egyelőre ezt a lépést kihagytuk, remélem, hogy nem lesz belőle gubanc.
  4. Közművesítettség (víz, villany, gáz, csatorna, telefon, internet, kábeltévé). Milyen közművek vannak az utcában, ill. a telken belül. Milyen költsége lehet a bekötésnek. – Na ez elég bonyolult, ha ellenőrizni akarod. Telefonon nem nagyon van esélyed. A polgármesteri hivatal nem tudja, nem rájuk tartozik. A földhivatal és az építésügyi osztály szintén nem illetékes. A szolgáltatókat meg egyesével felkeresni. Hát ez problémás. Ugye itt még általában nincs óra, hiszen egy pucér telekről van szó. Esetleg a tulaj megmutatja a gázcsonkot, esetleg a vízaknát, bólogat, hogy rá lehet kötni a csatornahálózatra és mutogatja az úttest túloldalán a vezetéket, hogy oda lehet rácsatlakozni. A szolgáltatók, meg amíg nincs órád, addig nem nagyon készségesek. Mi annyiban maradtunk, hogy beírattuk az adásvételi szerződésbe a közműveket. Mármint, hogy az eladó szavatolja, hogy van rácsatlakozási jog, meg hogy bent van a telken. Az ügyvéd szerint ez elég biztosíték. Hát remélem hogy igaza van. Az utcában már azért elég sok ház áll oldalról és hátulról is van már szomszédunk, szóval csak rá tudunk mi is kötni a közművekre, ha nekik is sikerült.
  5. Szomszédság: Ez fontos szempont. Mi azért választottuk ezt a telket, mert mint említettem nem vagyunk egyedül a pusztában, és mellettünk az üres telket is most vette meg valaki, tehát remélhetőleg ott is hamarosan építkezni fognak. A mellettünk álló házba pedig becsengettünk és bemutatkoztunk, hogy itt szeretnénk telket venni. Szimpatikusnak és barátságosnak tűntek a szomszédok.
  6. Adásvétel: Ezt ugye ügyvéddel illik intéztetni, de azért ők sem mindentudók. A menetrend nálunk a következő volt: Foglalót adtunk, és széljegyen kértük az adásvétel bejegyzését, majd amikor széljegyen megjelentünk, utána fizettük ki a teljes vételárat. A széljegyen történő bejegyzés max. egy hét, amit egy ismételt ingyenes betekintéssel ellenőriztünk. Ez azért fontos, mert ha a széljegy szerepel egy ingatlanon, akkor nem tudják eladni még egyszer másnak is, hanem biztosan mi leszünk az elsők. Lehet hogy mi vagyunk túl óvatosak, de ingatlant csak úgy veszünk, ha előtte széljegyet ellenőriztük.

 

4. Ismerősök nyaggatása szakemberek miatt


Szerintem veszélyes a neten keresni szakembereket, mert élég sok rémtörténetet hallottam Ezért én a barátaimat és ismerőseimet nyaggattam, hogy ajánljanak nekem megbízható szakembereket, akikkel ők elégedettek voltak. Ezt érdemes időben elkezdeni, mert elég lassan kerülnek elő a telefonszámok.


5. Tervezés skicc szinten


Az embernek azért legyen egy elképzelése, hogy úgy nagyjából milyen házat szeretne. Én a skiccen túl azért összeírtam pár dolgot a családunkról, a napi rutinról, és az ízlésvilágunkról is, hogy a tervező képben legyen velünk kapcsolatban.


6. Találkozás egy tervezővel


Meg kell szervezni egy találkozót a tervezővel. Ilyenkor érdemes vinni a skiccet, az megfogalmazott igényeket, és az építési hivatalban kapott anyagokat (helyi építési szabályzat másolata, a telek rajza helyrajzi számmal, amin szerepel a szintezés) Meg minden más ami van. Ha a tervező szimpatikus, ami azért egy 1-2 órás beszélgetés után kiderül, akkor meg kell bízni a tervezéssel.

Mi rákérdeztünk egy nagyjából költségre, ezt Ilona olyan 11-15 millára saccolta, ami épphogy belefér még a keretbe. Illetve tőle is kaptunk telefonszámot, mert ismert egy megbízható kőművescsoportot és ácsot. (csak egyet, mert neki is voltak sajnos rossz tapasztalatai) A találkozásról egyébként írtam egy külön postot, érdemes olvasgatni.
Jelenleg itt tartunk. Ilona a héten megnézi a telket, majd utána készít nekünk egy első skiccet, amibe ő már a falakat és az ablakokat is berajzolja és egyeztetünk a továbbiakról.
 

szerintünk: (5/5)
szerintetek: (4/5)

Szólj hozzá!

Címkék: építkezés tervezés építés telek ingatlanvásárlás családi ház építési házépítés ház alaprajz ház tervezés háztervezés mobema


A bejegyzés trackback címe:

https://hajraepitkezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr803412799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása